Ryanairs piloter utan lön när planet är försenat. Foto. Peter Morrison/Scabpix

Piloter på Ryanair vittnar om säkerhetsrisker

Piloter på Ryanair, som har flygningar från bland annat Västerås flyplats, tvingas ibland flyga gratis och starta planet även om något gått sönder. Det uppger piloter som tidningen Södermanlands Nyheter talat med anonymt.

Enligt tidningen finns en skrämselkultur inom bolaget som bland annat för med sig att piloter inte sjukskriver sig när de är sjuka eftersom de då inte får någon lön och kan riskerar att bli avskedade.

Hos Ryanair får piloter bara betalt då de flyger enligt schema och de väljer därför ofta att flyga även om de till exempel egentligen är för trötta. Om planet blir försenat får de inte heller betalt efter den schemalagda tiden.

Om något går sönder på planet, kan det ta flera timmar att få det lagat, eftersom bolaget inte har egna tekniker på flygplatserna. Ibland flyger därför piloter iväg ändå, för att lyckas få ut någon lön för flygningen. Det säger en av piloterna till tidningen. Det säger en av piloterna till Södermanlands Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista