Vera Songer, ordförande i Mälardalens Studentkår. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Bostadssituationen bra för Västerås studenter

2:54 min

I Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) årliga rapport om kommunernas förmåga att tillhandahålla studentboenden placerar sig Västerås i mitten av landets studentstäder. Alla som söker får en bostad, även om vissa får vänta en bit in i höstterminen

Varje år gör Sveriges Förenade Studentkårer en gransning av hur duktiga landets kommuner är på att förse studenterna med ett boende. I undersökningen visar det sig att Västerås tillhör mittsegmentet av landets studenttäta städer.

I Västerås är tillgången på studentbostäder så pass god att ingen av de sökande som kommer utifrån Västerås och dess närområde måste vänta på bostad. Alla erbjuds ett boende innan höstterminens start.

Bostadssituationen i Västerås upplevs i år lite lättare än tidigare. Vera Songer är ordförande i Mälardalens Studentkår.

– Det ser ganska bra ut. Alla som kommer utifrån och som sökt en bostad har fått ett erbjudande.

Trots att boendesituationen just i år känns riktigt bra vill Vera Songer se en förändring av reglerna i dagens bostadsgaranti.

– I nuläget så får alla som pluggar minst halvtid och som är skrivna utanför Västerås en bostad till terminstarten medan de som redan är skrivna i Västerås får vänta till 1:a oktober. Jag tror det skulle vara bättre om man tillgängligjorde fler bostäder och lät även de som bor i Västerås söka i god tid innan terminstart.

Bilden av att tillgången på studentbostäder är god delas också av Andreas Ädel, studentboendesamordnare på Bostad Västerås.

– Det har blivit lite lättare i år. Kanske beror det på att vi har något färre internationella studenter. I år har vi cirka 170 internationella studenter mot ungefär 220 ett vanligt år, och det gör att vi haft flera lediga bostäder.

Bostad Västerås för en aktiv dialog med både Västerås Stad och privata fastighetsägare för att informera om situationen och göra sitt bästa för att matcha behovet mot tillgången, och det är en viktigt menar Andreas Ädel på Bostad Västerås.

– Vi vill ju att allt ska gå jämt upp i slutänden. Vi vill inte att fastighetsägarna ska behöva stå med tomma bostäder. Så när terminen drar igång vill vi se att vi har lägenheter till alla och inga tomma bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista