1 av 2
Politiker i Kungsör som inte är överens: Pelle Strengbom (S), AnneMarie Andersson (C), Stellan Lund (M). Foto & Montage: Kennet Lindquist och Monica Elfström/SR
2 av 2
När skolan revs. Foto: Kennet Lindquist/SR

Skola i Kungsör riskerar att försenas - igen

"Vi hade en förhoppning"
1:52 min

Nybyggnationen av Kung Karls skola i Kungsör kommer att utredas ännu en gång. Det blir resultatet av ett förslag från de fyra borgerliga partierna. Det är första gången på åtta år som de borgerliga partierna i Kungsör enas kring en fråga.

– Vi vill ha en helt ny skolorganisation. Vi vill ha alla pusselbitar på plats, säger Stellan Lund, Moderaterna i Kungsör.

– Vi har haft alldeles för lite diskussion. Det har inte varit tillräckligt många involverade, säger AnneMarie Andersson, Centern i Kungsör.

Dessutom står KD och FP bakom det här förslaget och därmed är den borgerliga fyrklövern samlad kring en fråga för första gången på åtta år.

Förslaget kommer med all säkerhet att röstas igenom av fullmäktige och därmed startar man från ruta ett när det gäller nybyggnation av Kung Karls Skola.

Det kan tyckas något sent med tanke på att det var två och ett halvt år sedan som skolan stängdes på grund av mögel.

Sedan dess har den rivits, men inget beslut har alltså fattats om ny skola ännu.

För en utomstående kan det verka som att ni käbblar i onödan och att beslutet drar ut på tiden onödigt länge?

– Det kan jag förstå. Men det är en komplicerad fråga. Det handlar om hur årskurserna ska placeras,  säger AnneMarie Andersson, Centerledare i Kungsör.

– Ska vi flytta fyror och femmor från Haga och Västerskolorna där de går i dag? Den här diskussionen måste man föra ordentligt, säger AnneMarie Andersson till P4 Västmanland.

Det har varit många turer de senaste åren. Det har bland annat handlat om hurivida skolan ska vara rund eller fyrkantig skola, men framför allt vad den ska kosta.

Där har åsikterna gått isär om hur bra beslutsunderlaget har varit.

Från borgerligt håll finns en besvikelse på Socialdemokraterna. Något som Stellan Lund (M) bekräftar:

– Vi hade en förhoppning om att man på parlamentariskt och demokratiskt sätt skulle ta fram olika förslag. Men (S) har inte velat, säger Stellan Lund.

Socialdemokraterna å sin sida är besvikna på övriga partier. Partiet hade helst sett att skolan varit på väg att byggas redan. Särskilt med tanke på de förseningar som redan varit.

– Det blir fördröjning igen. Jag tycker det är beklagligt att de andra partierna inte har varit villiga att fatta beslut, säger Pelle Strengbom, socialdemokratiskt kommunalråd.

Han har också noterat att de fyra borgerliga partierna nu bildar en enad front i frågan om Kung Karls Skola.

– Man kan skönja en viss risk att den här frågan blir en valfråga och det ser jag fram emot i så fall, säger Strenbom till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".