En av de nya busskurerna i Västerås / Foto: Mattias Rensmo SR

Mycket skadegörelse på de nya busskurerna i Västerås

1:31 min

De nya busskurerna i Västerås har den senaste tiden utsatts för ovanligt mycket skadegörelse. Så pass mycket att företaget som äger dem inte hinner reparera skadorna.

– Vi brukar räkna med att vi byter mellan två och fem procent av glasen varje år. Vi har bytt nästan 20 procent av glasen i Västerås sedan vi börjande bygga för ett halvår sedan, säger Claes Kugelberg, som är etableringsdirektör på Clear Channel som står för busskurerna.

Clear Channel har avtal med Västerås till 2025. I det avtalet är det företaget som står för drift och underhåll, så reparationskostnaderna faller på dem. I lagret fanns glas som skulle ha räckt i två år. Det lagret är snart slut.

– De nya väderskydden är något som Västerås stad har upphandlat för att få en ännu trevligare stadsmiljö och då är det så klart tråkigt att man hellre sparkar eller kastar sten så att glaset går sönder.

Det är 10 mm härdat glas, eller pansarglas, som finns i busskurerna. Att hitta ett material som är bättre lämpat är något som företaget hela tiden jobbar med. Om skadegörelsen fortsätter blir det en diskussion mellan företaget, VL och kommunen om vad som händer med kurerna.

– Vi hoppas så klart att den här vandaliseringen ska avta. Jag har svårt att förstå varför man vill förstöra någonting som är så nytt och snyggt, säger Claes Kugelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista