Lars Palmgren stämplar ut efter drygt 20 år på Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lars Palmgren stämplar ut från jobbet som korrespondent

14 min

I över 30 år har västeråsaren Lars Palmgren bevakat Latinamerika som journalist, varav drygt 20 år som korrespondent för Sveriges Radio.  Snart är det dags att gå i pension från jobbet på den latinamerikanska kontinenten där 25 länder bevakas.

– Det innebär att ha en daglig kontakt med Sverige. Radion är min länk till Sverige, annars hade jag förmodligen glömt bort svenskan, säger Lars Palmgren som är bosatt i Chile sedan många år tillbaka.

Jobbet som korrespondent har också blivit som ett sätt att upptäcka Latinamerika, säger han. I hans bevakningsområde ingår 25 länder.

Den här sommaren har Brasilien hamnat i fokus utifrån de oroligheter och demonstrationer som varit där. Lars Palmgren följde demonstrationer på plats i Rio de Janeiro. Han har med tiden lärt sig hur han ska agera för att inte hamna i farliga situationer:

– Man lär sig demonstrationernas koreografi. Man vet var man ska gå och var man inte ska gå. Det gäller att undvika att hamna mellan poliser och demonstrationer. Det har hänt mig några gånger att jag gjort det.

Vid en demonstration i Brasilien nu i somras som han bevakade såg han därför till att gå en bit bak i ledet för att undvika att hamna i ett farligt läge vid en eventuell konfrontation mellan demonstranter och polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista