1 av 3
Marcus Wibergh, vd på XXL Sverige. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Köer på XXL Sport & Vildmark. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Tålmodiga kunder i kö till kassan. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Ytterligare ett sportvaruhus slår upp portarna i Västerås

4:52 min

Inte långt från den plats där Usports öppnade och gick i konkurs på mindre än ett år etablerar sig i dag ett nytt varuhus i sportbranschen, norska kedjan XXL Sport & Vildmark. Svenske vd:n Marcus Wibergh väntar sig 10 000 besökare på premiärdagen och är övertygad om att marknaden mäktar med ett sportvaruhus till.

I morse klockan sju öppnade XXL Sport & Vildmark sitt elfte varuhus i Sverige, på Erikslund i Västerås. Redan en och en halv timme innan starten köade folk utanför, köpsugna trots att det är några dagar till löning. Men tidpunkten är inte vald av en slump:

– Det är väl lite taktik. Vi tror på västeråsarna, att det finns pengar i marknaden, säger Marcus Wibergh, vd.

Efter Usports konkurs på samma handelsområde: Hur kan det finnas ett behov av ett nytt, stort sportvaruhus här?
– Jag tror, jag vet, att vi kommer ha en stor framgång här, säger Marcus Wibergh och berättar att XXL Sport & Vildmark anställt flera av Usports uppsagda medarbetare.

Hur många sportvaruhus mäktar marknaden med?
– Marknaden är inte mättad på många, många år framåt.

– Jag är ingen stor vän av köer och jag trodde nog inte att det skulle ta 20-25 minuter bara att ta sig in här i morse, säger kunden Torsten, som alltså tänkte optimistiskt när han åkte till den nya butiken bara fem minuter innan portarna slogs upp på premiärdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista