Hej då landstinget - hej region!

1:23 min

Alla kommuner i Västmanland säger sig vara för det steg som ska leda till att landstinget blir regionkommun. Något som innebär att landstinget tar över länsstyrelsens jobb med att utveckla länet och att man byter namn till Region Västmanland.

– Det vi alla vill är att ha är ett starkt, framgångsrikt och hållbart Västmanland och jag tror att förutsättningarna för det ökar med en regionkommun, menar Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S).

Landstinget har skickat ut frågan om att göra förändringen på remiss till kommunerna. En del av dem har sagt ja, medan övriga är på väg att göra det. Dock är länsstyrelsen negativt inställd.

Frågan om att bilda regionkommun handlar om flera olika saker:

Att landstinget tar över länsstyrelsens jobb med att utveckla Västmanland när det till exempel gäller att bli fler invånare, ha ett bra kulturliv och ett bra näringsliv.

Att vara med på tåget om, och i så fall när, det återigen blir aktuellt att dela in Sverige i storregioner.

Att byta namn från landsting till region.

Eftersom kommunerna är positiva till att landstinget skickar in en ansökan till regeringen om att bilda regionkommun pekar mycket på att namnet Landstinget Västmanland i praktiken är ett minne blott efter den 1 januari 2015. Något som Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson (V) inte kommer gråta stora tårar över.

– Nej, det kan jag inte säga. Jag tror att separationen i det fallet blir ganska enkel att uthärda. Orden spelar inte så stor roll och jag tror inte att det blir fråga om att släppa ut vita duvor i fullmäktigesalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista