1 av 4
Alla väggar i Gästabudssalen är målade. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 4
Målning gjord 1790 i gästabudssalen på Brategården i Bråfors. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 4
Målning från 1790 Brategården. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 4
söndag 22 september ska en visning hållas för att visa och berätta om målningarna, säger Erik Brate ägare till Brategården i Bråfors. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Konstnär bakom målningarna i Bråfors bergsmansby avslöjad

Inom kort ska länsstyrelsen avslöja vem som gjort målningarna i gästabudssalen i Bråfors i Norbergs kommun. Kunskap om vem som gjort målningarna på väggar och tak från 1790-talet har saknats, men nu är en större undersökning gjord och resultatet ska presenteras till veckan, säger Helena Fennö på länsstyrelsen.

Målningarna på väggar och tak är mestadels bibliska motiv och är målade i olika nyanser av blått och rött. 22 september kommer det att vara en visning av målningarna.

Erik Brate som äger Brategården sedan flera generationer tillbaka säger till P4 Västmanland att det har varit spännade att följa arbetet med att spåra konstnären bakom målningarna. En avhandling på ett tjugotal sidor har nu gjorts av den expert som i en månad undersökt vem som gjort målningarna, säger Erik Brate.

Bråfors bergsmansby är sedan 2006 ett statligt kulturreservat och är en av få bevarade bergsmanbyar från 1200-talet fram till idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista