Georg Hirtl i sin trädgård ett par hundra meter från väg 250, vägen som än så länge är utan mitträcke. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Mitträcke mellan Köping och Kungsör får vänta

"Det är ett steg i rätt riktning att de skjuter upp det"
1:34 min

Mitträcket som planeras på väg 250 mellan Kungsör och Köping kommer inte att byggas. Åtminstone inte de närmaste sex åren. Det har Trafikverket meddelat. Man har inte råd helt enkelt.

– För min del tycker jag det är positivt att man skjuter upp det här. Det säger Georg Hirtl som bor i Rutorp strax utanför Kungsör.

Trafikverket har inte skrotat planerna på mitträcke. Man skjuter bara upp det i minst sex år. I Trafikverkets skrivelse kan man läsa att planerna "får avvakta tills medel finns och projektet prioriteras."

För ett par år sedan lämnade både boende och kommunen in var sin skrivelse där man protesterade mot planerna. Mitträcke är inte populärt här med andra ord.

– Man känner sig instängd på något vis. Jag har inte hört någon som är för det här. Det bor bönder här som vill komma fram med sina maskiner, säger Georg Hirtl.

Det handlar om en vägsträcka på en mil, där det finns 30 utfarter från hus och 20 utfarter från åkrar. Många närboende har klagat på att det blir långt att köra när man vill svänga vänster ut på vägen, om det är ett mitträcke där.

Trafikverket kommer i stället att räffla vägen på mitten, göra körfälten smalare och bredda vägrenarna. Allt för att skydda oskyddade trafikanter. Det kommer att göras om två eller tre år.

Dessutom diskuterar man att sänka hastigheten till 80 kilometer i timmen. Om man hade byggt mitträcke skulle det ha blivit 100-väg. Kanske kommer också fartkameror upp, om Trafikverket får tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".