Joachim Karlsson från Västmanlands Ornitologiska Förening. Foto: Mattias Forsberg

Nationellt projekt ska rädda sånglärkan

3:20 min

Just nu pågår ett nationellt projekt för att stärka beståndet av sånglärkor. Den skönsjungande fågelarten som av många starkt förknippas med vårens ankomst har de senaste trettio åren minskat med 75 procent i antal.

Att andelen sånglärkor minskat så kraftigt tros bero på det allt effektivare jordbruket med tätare och högre grödor. En miljö som inte passar sånglärkan och dess ungar.

I projektet "Rädda sånglärkan" erbjuder Sveriges Ornitologiska Förening privatpersoner att för en mindre slant köpa loss en "lärkruta" för att främja artens tillväxt. En lärkruta är åkermark på cirka sex gånger sex meter som lämnas osådd och skapar en bra boendemiljö för sånglärkan.

Projektet som pågått i flera år har varit en succé och så här långt har man i Sverige sålt drygt 10 000 lärkrutor. Tyvärr har man bara fått tag i åkermark motsvarande 1000 lärkrutor och därför vill man nu slå ett slag för projektet och få fler lantbrukare att upplåta mark. De lantbrukare som väljer att vara med i projektet får ersättning motsvarande det inkomstbortfall som lärkrutan ger.

Joachim Karlsson från Västmanlands Ornitologiska Förening är projektansvarig här i länet och han tycker att sånglärkans väl och ve är en viktig fråga.

– Den här utvecklingen är väldigt tråkig. Sånglärkan är en fågel som betyder mycket för allmänheten. Den kommer med våren och många känner igen den och det här är ett enkelt sätt att kunna betala en mindre slant för att främja arten.

Ett liknande projekt i England har ökat lärkbeståndet där med över femtio procent så förhoppningen finns att arten ska växa till sig även här i Sverige. Problemet just nu är inte ointresse från allmänheten utan bristen på åkermark och med bara två-tre veckor kvar till höstsådden är det bråttom enligt Joachim Karlsson. 

– Det här är en marknadsföringsfråga och projektet "rädda sånglärkan" har rest runt till olika lantbruksmässor runt om i landet och fått bra respons så vi hoppas att intresset ska ta fart även här, säger Joachim Karlsson från Västmanlands Ornitologiska Förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista