Orangeriet före renoveringen. Foto: TV4

Kohlswa Herrgård drabbat av "Ernst-effekten"

"Byggmaterial fick fötter"
5:07 min

Orangeriet på Kohlswa Herrgård är förmodligen Sveriges just nu mest kända orangeri. En miljon tittare såg renoveringsobjektet fullbordas i finalen av tittarsuccén "Sommar med Ernst". Nu funderar ägarna Susan och Bertil Norrman på hur allmänheten bäst ska få tillgång till resultatet.

Ernst-effekten har inte låtit vänta på sig. Intresset för Kohlswa Herrgårds numera riksbekanta, tidigare förfallna orangeri började vakna redan innan programmet spelades in.
– Så fort det blev officiellt att det var hos oss så har det varit en väldigt trafik och människor i rörelse.
– Det har varit oerhört mycket gäster hela sommaren, så det har varit roligt på alla sätt, säger Bertil Norrman.

Klåfingriga människor som snodde byggnadsmaterial från produktionen de veckor tv-teamet inte var på plats var en annan aspekt av "Ernst-effekten" som Bertil Norrman inte hade väntat sig.

– Det var lite byggmaterial som fick fötter under resans gång. Det var väl lite tråkigt när de upptäckte att grejerna de behövde för att spika fast saker och ting inte fanns längre, säger Beril Norrman och skrattar lite.
– Men som det ser ut nu är ju allt väggfast och sitter på plats, och jag känner att folk har respekt för att det är en helhet.

Nu planerar Susan och Bertil Norrman som bäst för orangeriets framtid.

– Tanken är att vi ska använda huset så mycket som möjligt. Vi får väldigt många förfrågningar, dels är det företagen som har hjälpt oss att göra renoveringen. Sen är väl tanken att vi ska kunna hyra ut för konferensgäster, bröllop, lite mingel och såna saker.

Blir det några guidade visningar?

– Vi har haft lite visningar för våra hotellgäster, men i och med att huset inte är riktigt färdigt så vet vi inte själva. Det är som vanligt med hantverkare; det är svårt att veta exakt när det blir klart, säger Bertil Norrman och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".