Anders Cargerman och Helena Hagberg. Foto: Sveriges Radio och Landstinget Västmanland. Montage: Sveriges Radio.

Åsikterna inför region går isär i Folkpartiet

1:23 min

Folkpartiets gruppledare i Västmanland, Helena Hagberg, ilsknade till när Moderaterna ställde vissa krav för Västmanlands ansökan om att bli region. Under tiden anslöt sig Folkpartiet i Arboga, genom kommunstyrelseledamoten Anders Cargerman, till just de kraven som Moderaterna ställt.

– Det är ju så i en del partier att man kan ha olika åsikter, och sedan får man väl försöka jämka ihop sig. Sista tåget har ju inte gått i den här punkten än, menar Anders Cargerman, som när frågan klubbas i fullmäktige kan ändra sig och välja att då inte skriva under Moderaternas tillägg.

Frågan handlar i grunden om vägen till att Västmanland ska bli region. För att det ska bli region måste regeringen godkänna länets ansökan och Folkpartiets gruppledare Helena Skagerman menar att det då är väldigt viktigt att kommunerna inte lägger till några krav när man säger okej till att landstinget skickar in ansökan.

När Moderaterna gjorde ett tillägg var det droppen enligt Helena Skagerman som meddelade att Folkpartiet i landstinget nu vill vara fria, och det pratades om att partiet skulle lämna alliansen i Landstinget.

Men när beslutet togs i kommunstyrelsen i Arboga kände Anders Cargerman inte till gruppledarens åsikt.

– Vi på kommunal nivå fick inte den här informationen förrän vi redan hade haft vårt möte.

Om du hade fattat det här beslutet i eftermiddag istället, vad hade du gjort då?

– Då hade jag ju inte lagt något tilläggsyrkande, då hade jag inte gått med Moderaterna.

Hur tänker du kring signalen det här kan skicka till väljare?

– Ja, den bekymrar mig. Det är ju inte bra om man har olika uppfattningar på olika håll och kanter och ska vara enade utåt.

Folkpartiets gruppledare Helena Hagberg vill i nuläget inte kommentera saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista