Färre och färre damer spelar fotboll i Västmanland. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Allt färre damlag inom fotbollen i Västmanland

"Man får ställa sig frågan vad det beror på"
1:35 min

Antalet damlag i länet har sedan 2007 halverats från 41 till 22. Bara i år har fyra lag dragits sig ur, däribland Gideonsbergs anrika damlag i Västerås som lades ner i juni.

– Det är tråkigt som det är nu och det känns jättetråkigt för vi vill ju att så många som möjligt ska spela fotboll. Det beror på spelarbrist säger föreningarna så vi får väl se efter säsongen hur vi ska behandla det här, säger Anna-Karin Johansson, ordförande i tävlingskommittén på Västmanlands fotbollförbund om de dystra siffrorna.

2007 fanns det 41 damlag i Västmanland. Till säsongen 2013 anmäldes 22 damlag men av dom så har fyra lag valt att dra sig ur sina serier. Siffrorna över antalet damlag hos grannförbunden visar också en nedåtgående utveckling men inte lika illa som i Västmanland.

Antalet licenserade spelare som räknas från 15-åringar och uppåt har dock ökat i Västmanland med drygt 40 spelare från förra året till 1 501. Men de siffrorna är missvisande då spelare som inte spelat fotboll på flera år kan ligga kvar i systemet.

Västmanlands fotbollförbund kommer i oktober att bjuda in föreningarna i länet till ett diskussionsforum. Ett försök att hitta en lösning hur man ska rädda damfotbollen i länet.

– Vi som förbund kan inte bestämma vad föreningarna ska göra. Vi kan råda, stödja och hjälpa, säger Anna-Karin Johansson på Västmanlands fotbollförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".