Här ska det sparas. Men var? Och hur mycket tvingas man spara i slutänden? Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.

Fagersta tvingas till sparförslag

1:30 min

Fagersta kommun tvingas till kännbara besparingar framöver, i alla fall om man ska döma av de första utkasten till budget för de tre kommande åren.

Utbildnings- och fritidsnämnden till exempel, behöver minska sina kostnader med 11,9 miljoner kronor, enligt ett tjänstemannaförslag.

– Vi är inte vana att få sådana här sparförslag. I dagsläget ligger sparförslaget på ungefär 12 miljoner, så absolut är det tufft. Det säger vänsterpartisten och ordföranden i utbildnings- och fritidsnämnden, Hans Granlund.

Det finns ett tjänstemannaförslag som ligger som underlag för de närmaste månadernas diskussioner, i det ingår bland annat följande besparingar:

* Konkurrensutsätt lokalvården: 1 475 411 kr
* Förskola obekväm arbetstid (helger): 1 700 000 kr
* Större klasser i grundskolan: 1 500 000 kr
* Stängning av utebadet Fagerstahallarna: 350 000 kr
* Indragning av salladsbuffé i grundskolan: 290 000 kr

– Många kanske inte tycker om all mat som serveras i skolan, och då tycker jag salladsbuffe skulle kunna vara ett alternativ för de elever som vill ha det. Det säger Jan Johansson, moderat oppositionspolitiker i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista