Foto: Peter Widing/Scanpix.

Spelarbrist gör att damlag i fotboll läggs ner i Västmanland

1:29 min

Seniorlagen i damfotboll i Västmanland minskar i snabb takt. Endast 18 lag finns kvar i seriespel på damsidan den här säsongen efter att flera lag blivit tvungna att dra sig ur sina serier. Så sent som 2007 fanns det 41 lag i länet.

Arboga Södra gick in i seriespel med två lag, ett i division 2 och ett B-lag i en lägre serie men så sent som i måndags valde laget att dra B-laget ur seriespel på grund av spelarbrist.

– Det är tråkigt för spelarna som blir drabbade. Ibland har vi varit sex på träningarna, ibland 18, säger Björn Zakrisson, tränare för Arboga Södras damlag.

Vad händer med de spelare som är kvar men som inte platsar i division 2?

– Jag har pratat med dem och sagt att de ska hålla i och komma och träna i den mån de känner för det. Det är lite synd om de spelarna som inte får spela.

Björn Zakrisson är medveten om att det har varit en negativ utveckling vad gäller damlag i länet, men inte att det hade försvunnit så pass många lag på så kort tid.

– Det är skrämmande. Frågan är vart alla spelare tar vägen!?

En fråga som också fotbollförbundet ställer.

– Vi diskuterar hela fotbollen i Västmanland och det kommer att diskuteras vidare under hösten med föreningarna, säger Anna-Karin Johansson, ordförande i Tävlingskommittén på Västmanlands fotbollförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista