Svensk-syriern Jack Sabri Shasho i Västerås i P4 Morgons studio. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.

Svensk-syrier om attacken mot civila i Damaskus: Vi måste hjälpa till

6:24 min

Jack Sabri Shasho i Västerås har sina rötter i Aleppo. Han kan bara maktlöst se på de bilder som vittnar om den humanitära katastrofen som Syrienkriget innebär för civilbefolkningen, med de förmodat gasdödade offren i Damaskus som det senaste ohyggliga exemplet.

– Det är helt katastrofalt det som sker och alla är blinda inför det, säger Jack bedrövat.

Taxichauffören Jack har tagit sig till studion i farten; han har arbetsuniformen på. Först hade han tänkt vara anonym, men ändrade sig. När det gäller att prata om Syrien kan han ställa upp när som helst, säger han. Han vill öppna världens ögon för det ohyggliga som sker.

Han visar en video på sin surfplatta, en film skickad från vänner i Damaskus, som ska vara filmad samtidigt som den omvittnade attacken skedde, natten till i onsdags. 

På filmen syns ett ljus röra sig på den mörka himlen, ett ljus som expanderar och på videofilmen hörs märkliga, hundskallsliknande ljud, som Jack tolkar som ljudet av gasgranater som detonerar. Gång på gång.

– Filmen har jag lagt på Facebook och den går knappt att titta på. Det är verkligen som ett skräckland, ett skräckområde.

En annan film som Jack fått skickad till sig visar en liten pojke som chockat tittar in i kameran och berättar att hans storebror och resten av hans familj dött i onsdags natt. Brodern dog med fradga skummande i munnen, precis som läkare och andra vittnen berättat för omvärlden att de sett andra göra efter attacken.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har nu krävt att FN:s vapeninspektörer får tillgång till det aktuella området.

Jack Sabri Shasho har sina mor- och farföräldrar, kusiner och mostrar, i Aleppo.

– Det är helt... en mardröm. Det går inte att leva där. Jag blir själv fundersam när mina kusiner berättar, hur de verkligen mår. På natten, det är skräck. Du kan inte leva där. Alla försöker nå gränsen till Turkiet, men det är väldigt svårt att nå dit.

Under sin semester i juni och juli åkte Jack Sabri Shasho till lägren vid den syriska gränsen i Turkiet för att hjälpa till. Han bevittnade hur barn i flyktinglägret låg under bar himmel, helt utan skydd. Han mådde dåligt hemma och åkte dit för att göra något.

Han är kritisk till omvärldens bristande intresse för Syrienkriget.

– Sverige har varit lite blint. Det talas många gånger om onödiga saker och det som sker i Syrien, det talas det inte så mycket om. Det som sker är så allvarligt och borde verkligen tas på allvar, speciellt i västvärlden.

I P4 Morgon manar Jack Sabri Shasho till solidaritet; att vi annars inte kan förvänta oss hjälp om förhållandet skulle bli det motsatta.

– Vi vanliga människor, vi kan göra mycket. Demonstrera tillsammans, hand i hand, hjälpa varann. Det som sker där kan ske här. Vi måste hjälpa till. Skulle det ske här, måste vi få tillbaka hjälpen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista