Jan Hultberg från Västra Mälardalens Släktforskarförening framför delar av sitt släktträd. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Släktforskare samlas i Köping i helgen

Intresset för vårt ursprung är större än någonsin och till helgens stora släktforskarmässa i Köping väntar arrangören drygt femtusen besökare. Föreläsningar och utställare ska hjälpa till att sprida intresset för släktforskning till en bredare allmänhet.

När vi besöker Ullvihallen i Köping ett dygn innan släktforskardagarna drar igång råder det febril aktivitet i lokalen. Överallt fixas det och snickras det inför det som är nordens största släktforskarmässa. Femtusen besökare förväntas till Köping för att inspireras och lära sig mer om det som utvecklats från något av en hobby till en folkrörelse.

Intresset för vårt ursprung och för vår historia har ökat kraftigt dom senaste åren, det menar Jan Hultberg som är vice ordförande i Västra Mälardalens Släktforskarförening som fått äran att arrangera evenemanget.

– Intresset har ökat oerhört de senaste åren. TV har varit till stor hjälp. "Vem tror du att du är" och "Allt för Sverige" och så vidare. Det är också så att från tidigare ha tvingats sitta i mörka arkiv eller på bibliotek och söka kan du nu hemma vid datorn och söka ditt ursprung.

Återväxten bland de yngre är än så länge dålig, men med datorn och internet hjälp hoppas Jan Hultberg att även de hittar till släktforskningen.

– Jag tror att många unga i dessa tider när det finns en del "plastföräldrar" börjar fundera på var man hör hemma och hur sin bakgrund ut, och förhoppningsvis börjar man intressera sig för det innan man blir 50 år.

Jan Hultberg har själv släktforskat sen 1988 och har fram till idag spårat förfäder så långt tillbaka som till 1280. Släktträdet som Jan Hultberg klistrat upp i pappersform i en av mässans montrar mäter drygt trettio meter och omfattar mer än 41 000 namn. Bland Jan Hultbergs släkt återfinns flera kända namn som Povel Ramel, Magnus Uggla och den amerikanske astronauten Buzz Aldrin.

Under helgens släktforskarmässa kommer besökarna möta utställare och föreningar som kan hjälpa till med tips på hur man ska betesig för att komma igång. Jan Hultberg från Västra Mälardalens Släktforskarförening har taktiken klar för den som är i begrepp att börja släktforska.

– Börja med och prata med dom som lever just nu. Skriv ner namn, årtal, det dom berättar, samla fotografier. Rätt som det är så dör dina släktingar och då försvinner den här kunskapen.

Släktforskardagarna arrangeras i Köping lördag och söndag 24-25 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista