Emilia Engström och Felicia Jingmyr Steiner spelar båda i Surahammars damlag. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland

Spelare besvikna då matcher ställs in

Tråkigt för man ser fram emot matcherna"
3:55 min

Seniorlagen inom damfotbollen i Västmanland minskar i snabb takt. Den här säsongen är det endast 18 lag som finns kvar i seriespel på damsidan efter att flera lag blivit tvungna att dra sig ur sina serier på grund av spelarbrist.

Förutom att spelarna i de nedlagda lagen hamnar i kläm så blir det även ändringar för övriga lag i serien. Matcher försvinner och tabellen måste räknas om. Resultaten med laget som försvinner måste räknas bort och det kan ge helt andra förutsättningar för de kvarvarande lagen i serien.

– Vi måste följa regler. Drar ett lag sig ur en serie så måste vi räkna om tabellen, säger Anna-Karin Johansson, ordförande i Tävlingskommittén på Västmanlands fotbollförbund.

Surahammars FK spelar i division 4 där två lag dragit sig ur under seriens gång. Det har betytt stora hål i spelprogrammet för de kvarvarande lagen och att de poäng som de tagit mot de lagen som dragit sig ur försvinner.

– Jag blir nästan förbannad. Man har spelat bra och vunnit och så tappar man dom poängen, säger Emilia Engström som spelar i Surahammars damlag.

– Det känns lite onödigt. Man har gjort sitt bästa och så blir det inget av det, säger Felicia Jingmyr Steiner, även hon spelare i Surahammars FK.

Flera av deras kompisar spelade tidigare fotboll men har slutat. Varför kan Emilia Engström och Felicia Jingmyr Steiner inte svara på men de har sina aningar.

– Jag tror att det är lathet, säger Felicia.

I oktober kommer Västmanlands fotbollförbund att bjuda in samtliga föreningar i länet till ett diskussionsforum om hur man ska stoppa den här negativa utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".