1 av 4
Trafikverket uppmanar tung trafik att välja en annan väg vid Gullvalla.Reporter: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 4
Sänkt hastighet vid Gullvalla. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 4
Vägsträckan över mossen vid Gullvalla som ofta blir översvämmad. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
4 av 4
Anders Fläcke boende längs väg 256 vill ha en ny vägdragning istället för att Trafikverket lappar och lagar vägen. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Boende längs väg 256 vill ha ny vägdragning

1:38 min

De boende längs väg 256 mellan Norberg och Sala väntar på besked från Trafikverket om vad som händer med vägsträckan vid Gullvalla. En del av vägen ligger på en mosse och blir ofta översvämmad och avstängd.

Vägen är idag provisoriskt lagad och på grund av sämre bärighet är hastigheten vid mossen sänkt till 30 km timmen och de boende i området vill nu se en hållbar och långsiktig lösning, säger Anders Fläcke som bor vid Stävre.

- Det är många tunga transporter i största allmänhet och vi har sågverk i Heby och i Karbenning och vi har betongfabrik i Norberg och en hel del andra tunga transporter. Vägen måste ha en bärighet som klarar det här för det finns inga andra naturliga alternativ att välja.

På Väg 256 mellan Norberg och Sala är det inte bara tunga transporter som kör, det är också fler skolbarn än tidigare som färdas längs vägen när man ska in till skolor i Sala från Västerfärnebo.

Från Trafikverket ger man nu besked om att man nästa år ska laga och höja vägsträckan rejält över mossen vid Gullvalla. Det är enligt Håkan Jansson planerare på Trafikverket nödvändigt för att undvika framtida översvämningar vid mossen.

Men att enbart nöja sig med att lyfta upp vägsträckan tycker Anders Fläcke inte är en långsiktig lösning.

– Det finns de som tycker att vägen ska ha en ny sträckning för den har varit olycksdrabbad. Att behålla den här vägen som en reservväg under en nybyggnad är det många som föreslår, och att man lägger den nya vägen strax söder om den här befintliga sträckningen, säger han.

Anders Fläcke tycker att Trafikverket ska ta sig till Gullvalla för att diskutera vägfrågan med berörda.

– Jag tycker att det vore värdefullt om Trafikverket hade en information i Gullvalla bygdegård och samlar berörda, organisationer och företagarna, säger Anders Fläcke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista