Foto: Peter Olsson/P4 Väst.

Nytt system för skolbussar i Sala drabbar elever på landsbygden

"Det här måste åtgärdas nu"
2:06 min

Nu kommer kritik mot det nya skolskjutssystem som införts i Sala kommun, och som rullade igång nu vid höstterminsstarten. En del elever på landsbygden kommer i kläm, exempelvis kan elever tvingas gå längs hårt trafikerade vägar för att ta sig till en busshållplats.

– Yngsta tjejen har börjat första klass nu och som det ser ut nu så ska hon gå sexhundra meter utefter en hårt trafikerad 80-kilometersväg. Som förälder kan inte jag låta mina barn gå på den vägen, det kommer ju bli så att vi får ju skjutsa barnen helt enkelt, säger Johan Borg, ordförande i föräldrarådet i Hedens skola utanför Sätra Brunn.

Tidigare hämtade bussen Johan Borgs barn hemma på gården, men inte nu längre. Han berättar också om andra konsekvenser, i lilla Fläckebo får vissa barn åka med skolbussen, andra inte, eftersom de har en liten bit närmare till skolan.

– Det är många som är upprörda över hela situtationen, som det har blivit, säger Johan Borg.

Den förändring som gjorts i Sala kommun är att man tidigare upphandlade all skolbusstrafik, det nya systemet innbär att elever istället ska åka med vanlig linjetrafik när det är möjligt, men där det inte går några linjebussar upphandlas fortfarande skolbuss-trafik.

Men i samband med det här har riktlinjerna för skolskjuts fått en del oönskade konsekvenser, menar Christer Eriksson i Centerpartiet i Sala, som skrivit till kommunstyrelsen i frågan. Partiet är i grunden positivt till det nya systemet för skolskjuts men Christer Eriksson menar att det också finns fall där det inte blivit bra.

– Framförallt när det gäller säkerheten för barn så får den inte riskeras. Det här måste åtgärdas nu, säger Christer Eriksson.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Per-Olov Rapp håller med om att det har blivit en del problem i det nya systemet och  frågan kommer upp på kommunstyrelsen i början av september. Men innan dess, redan nu i veckan, kommer troligen han själv att fatta ett tillfälligt beslut för att rätta till de problem som uppstått.

– Vi politiker, och det gäller alla politiker i hela Sala kommun för vi har varit rörande överens om det här i våras, vi har tagit riktlinjer för det här och tjänstemännen de har tagit beslut enligt de här riktlinjerna. Och är det så att vi inte har kunnat förutse saker och ting då får vi faktiskt göra ett omtag och se över om vi kan rätta till det här, det är vår skyldighet tycker jag, säger Per-Olov Rapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".