1 av 2
Rekonstruktion av Lapphyttan som fanns i Olsbenning och förra året lyckades man vid Nya Lapphyttan i Norberg framställa järn som man gjorde under medeltiden. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Lars-Erik Lärnemark ser fram emot nya experiment vid Nya Lapphyttan i Norberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Försök att smida med äkta Lapphyttejärn görs vid Nya Lapphyttan

1:36 min

En trasig axel till ett vattenhjul gör att det i år inte blir någon järnframställning vid Nya Lapphyttan i Norberg. Istället blir det färskning av äkta Lapphyttejärn för att kunna smida.

En trasig axel till vattenhjulet stoppar inte försöken vid Bergslagens medeltidsmuseum utomhus vid Nya lapphyttan, berättar Lars-Erik Lärnemark som är projektsamordnare vid kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Norberg.

– Förra året gick vattenhjulets axel av och vi har inte haft möjlighet att reparera den till årets försök den 31 augusti. Så det blir ingen järnframställning men det bli nästa steg i processen, att man ska få ut kolet så att det blir smidbart.

Att göra järnet smidbart det gör man genom färskning, då sänks kolhalten i järnet så att det ska gå att smida. 

Försöket att få ut kol för att sedan smida som för flera hundra år sedan, görs alltså på Bergslagens medeltidsmuseum, Nya Lapphyttan i Norberg där man byggt upp en rekonstruktion av originalplatsen som låg vid byn Olsbenning.

Förra året lyckades man av en tillfällighet för första gången framställa järn med samma teknik, som på medeltiden.

– Jo det har ju kommit järn ur den medeltida ugnen och förra året var det första gången som vi fick ut 50 kilo järn på rätt sätt. Det hängde på tillförseln av luft med hjälp av bälgar och det måste vara exakt, säger Lars-Erik Lärnemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista