Oppositionsrådet Helena Hagberg (FP) backar. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

Folkpartiet fortsätter med alliansen i landstinget

"Varit en jättejobbig vecka"
1:18 min

I måndags var oppositionsrådet Helena Hagberg så upprörd över Moderaternas agerande att hon sa att Folkpartiet lämnade alliansen i Landstinget Västmanland. Man nu har partiet beslutat att man fortsätter med sina allierade.

– Folkpartiet lämnar inte alliansen i landstinget.

Varför?

– Det grundar sig på min personliga införståelse i att alliansen är det rätta arbetsfältet för Folkpartiet och den bästa vägen att gå framåt gemensamt mot valet, berättar Helena Hagberg.

Det var inte så du sa i måndags.

– Nej, men nu gör jag det.

Mycket mer än så vill Helena Hagberg inte säga om varför hon backar.

I samband med att Landstinget Västmanland ansöker om att bli region vill Moderaterna ställa krav på ett sätt som retade upp Helena Hagberg, och i måndags meddelade hon att Folkpartiet lämnade alliansen i landstinget. Men då hade hon inte partiet i ryggen.

– Nej, inte i den utsträckningen som jag trodde. Det är också en av orsakerna till att jag backar, att jag trodde det, men hade inte det.

Folkpartiet tog alltså beslutet att man ska fortsätta i alliansen, men också att Helena Hagberg skulle be Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om ursäkt.

För oppositionsrådet har den här veckan inte varit så lätt.

– Personligen har det varit en tuff vecka, det har varit en jättejobbig vecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".