Skogsbrand. Foto: Hasse Persson/P4 Gävleborg.

Planerad skogsbrand i Ramnäs

1:23 min

Vid 12-tiden kommer det att brinna i naturreservatet Rövalls- och Stingsmossen nära Ramnäs. Det är Länsstyrelsen som kommer att starta en planerade skogsbrand i området för att bland annat skapa en bra miljö för spirande lövträd och sällsynta insekter.

– Det är ett område som är upp till 17 hektar stort och det är för att gynna de organismer som gillar brand, säger Jan-Inge Tobiasson på Länsstyrelsen.

Innan den planerade skogsbranden tänds måste de vädermässiga förutsättningarna vara rätt. En stadig vind och rätt fuktighet.

Anledningen till branden är att vissa arter behöver en brand med jämna mellanrum för att överleva.

– Det här är ett fenomen som har kommit till på senare år. Det finns växter som behöver en brand för att deras frön ska gro, säger Jan-Inge Tobiasson på Länsstyrelsen som också berättar att charmen i naturreservatet kommer att finns kvar även efter branden.

– Stora delar av reservatet kommer att ha sitt skönhetsvärde. Sedan är det spännande att se en bränd skog och se hur livet sakta återvänder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista