En man och en kvinna sitter och sörjer vid en död kropp efter den misstänkta gasattacken i Syrien. Foto: Scanpix.

Tacklingen med Umit Dag: Hyckleri att rasa mot gasattacken i Syrien

3:01 min

Sverige är den tolfte största vapenexportören i världen och vapenaffärerna drar in miljarder till statskassan varje år. Det här rimmar illa med vår alliansfrihet och fördömandet av krig, tycker Umit Dag. Vad tycker du? Ring in eller skriv!

Oppositionen i Syrien säger att omkring 1 700 människor dödades i förra veckans förmodade gasattack i Syrien. Umit Dag säger i Tacklingen:

"Hela världen rasar mot detta, så även Sverige. Kriget har pågått i två och ett halvt år. Drygt hundratusen har dött, men nu rasar man? Varför? Varför rasar inte världen från dag 1? Varför agerar man inte från dag 1? Gör det skillnad om ett barn sprängs ihjäl , eller om barnet gasas ihjäl?"

I dag är Sverige världens tolfte export nation av vapen, vilket kan vara iögonfallande när det gäller en sån liten nation. Sverige är ett fredligt land, vi är alliansfria och neutrala och har inte varit med i en väpnad konflikt på nästan 200 år. Ändå tjänar Sverige flera miljarder kronor varje år, på att det finns väpnade konflikter runt om i världen. För det är ju så det är, det är alltid länder som står utanför konflikten som tjänar pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista