1 av 3
Brunvit vägskylt som pekar ut särskilt turistiskt intressanta besöksmål.. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
De brun vita vägskyltarna ger fler utländska besökare till Norberg, säger Ing-Marie Petterson Jensen. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Kulturreservatet Bråfors saknar brun vit vägskylt. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Brunvita vägskyltar får fler att besöka Norberg

"Det är statushöjande"
1:26 min

De brunvita vägskyltarna som ska peka ut särskilt turistiskt intressanta besöksmål är viktiga för att få turister att stanna. I Norberg har man sett effekten av skyltningen längs vägarna, säger Ing-Marie Petterson Jensen som är enhetschef på kulturförvaltningen.

Det är de långväga besökarna som kör efter skyltningen, säger Ing-Marie Petterson Jensen.

– Vi märker att de åker på den skyltningen. Då förstod vi inte vidden av det. Men eftersom det är europeisk skyltning, så är det många utlänningar som kommer hit. Det är mycket holländare, tyskar och österrikare och de åker på den. Det är ju ändå statushöjande och vi kan ju se hur viktigt det är.

I Norberg finns den brunvita vägskylten vid väg 68 som visar vägen till Nya Lapphyttan. Skylten får långväga besökare att hitta till platsen och så var det för Nina och hennes sambo som båda kommer från Tyskland:

– Vi körde med bil och nu är vi här. Vi såg skyltarna och de är viktiga säger Nina som var på väg upp till Bollnäs men som gjorde en avstickare till Nya Lapphyttan tack vara skyltningen.

Det här året och sommaren har mellan 5 000 och 6 000 personer besökt Nya Lapphyttan och Ing-Marie Petterson Jensen hoppas nu även att Bråfors bergsmansby ska få de brunvita skyltarna för att få fler att besöka den platsenen i kommunen.

– Nu har det ju blivit kulturreservat och jag vet att länsstyrelsen legat på för att det ska bli brunvit vägskyltning också, men det har inte fått det än, säger Inga-Marie Petterson Jensen.

Helena Fennö, antikvarie på länsstyrelsen i Västmanland, säger att man jobbar med skyltningen och hon hoppas och tror att de brunvita skyltarna ska vara på plats nästa sommar.

Det är Trafikverket som slutgiltigt fattar beslut om skyltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".