Ragnhild Källberg (FP) oppositionsråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Folkpartiet för och emot genusutredning

1:46 min

Folkpartiet säger att jämställdhet är en av de viktigaste frågorna. I Fagersta vill man till exempel att kommunen gör en utredning om genuspedagogik i förskolan. Men i Västerås var samma parti med och röstade ned en liknande fråga.

– Genuspedagogiken är för att man ska fånga könsstereotypa mönster. Du behöver bara slå upp en leksakskatalog till jul så ser du vad genuspedagogiken ska motverka, säger Anita Lilja-Stenholm, ordförande för Folkpartiet i Fagersta.

– Det är att man ska få tillgång till sig själv som hel människa, som fullvärdig individ, säger Anita Lilja-Stenholm.

I Fagersta vill Folkpartiet att fler förskollärare ska vidareutbildas i genuspedagogik och att kommunen utreder förutsättningar och kostnader för det.

Men när en liknande fråga var uppe i kommunfullmäktige i Västerås i somras röstade folkpartiet nej.

Det var de rödgröna som ville utreda vad personal i förskola och skola behöver för utbildning i genuspedagogik. 

Förslaget röstades ner av Alliansen och Sverigedemokraterna.

Folkpartistiska oppositionsrådet Ragnhild Källberg i Västerås säger att det är viktigt med genuspedagogik, men att man sade nej eftersom man inte ville lägga tid på en utredning:

– Varför ska vi utreda någonting som vi vet behövs? Man tappar bara tempo.

Socialdemokratiska kommunalrådet Anders Teljebäck i Västerås tycker däremot att man måste utreda för att ta reda på hur saker ligger till och vad som måste göras.

Han tror att Folkpartiets nej i Västerås egentligen handlade om blockpolitik.

– De ingår i en allians där andra partier inte tycker att det här är en viktig fråga och de har fått böja sig för de andra partierna.

Något som Ragnhild Källberg inte håller med om:

– Det var inte blockpolitik. Jag vet inte vad de andra partierna i Alliansen säger om att jag säger att vi ska satsa ordentligt på att få genuskunskap i skolan.

Under tisdagen, den 27 augusti, tar kommunfullmäktige i Fagersta ställning till motionen om utbildning i genuspedagogik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista