1 av 2
Monica Gustafsson butikschef för Willys på Hälla Syd i Västerås är förväntanfull inför flytten till IKEA:s gamla lokaler. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
2 av 2
Jens Elvelin driver leksaksbutik på Hälla Syd. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Flera hyresgäster klara för gamla IKEA-huset

3:12 min

I går berättade vi att Systembolaget är en av de nya hyresgästerna i IKEA:s gamla lokaler på Hälla. Nu är två nya hyresgäster klara. Rusta och Willys kommer att flytta in i lokalerna under hösten 2014.

Det blåser en förändringens vind över affärsområdet Hälla i Västerås. Efter att Hälla syd etablerades 2004 har området kring Hälla Shopping och ICA Maxi lutat sig mot IKEAS dragningskraft. När IKEA för några år sedan valde att flytta sin verksamhet var det många som oroades över hur det skulle påverka intresset för Hälla. Många undrade också vad som skulle hända med IKEAS gamla lokaler.

Nu står det klart att lokalerna byggs om och anpassas för upp till sju nya butiker. Tre av dom är redan klara och det är Systembolaget, RUSTA och Willys som alla planerar att öppna sina butiker på Handelsplats Hälla under hösten 2014. Monica Gustavsson är butikschef för Willys butik på Hälla syd och hon ser fram emot flytten.

– Vi vill ju ligga i framkant och få nya och bättre marknadsläge och kunna konkurrera på allvar mot ICA. Det här kommer bli jättekul och enormt spännande. Ett lyft både för Willys och personalen.

Hälla syd som etablerades som handelsområde så sent som 2004 har genom åren haft svårt att behålla attraktionskraften och många av butikslokalerna har till och från stått tomma. Monica Gustafsson, butikschef på Willys har sina teorier om vad det beror på.

– Det kan ju vara det att avfarterna hit är lite bakvända och att kunderna väljer att fortsätta ner till gamla Hälla för det är bättre av- och påfarter där.

Trots att Willys nya butik kommer hamna vägg i väg med redan etablerade ICA Maxi är Monica Gustafsson inte orolig.

– Absolut inte, snarare tvärtom. Nu får kunderna en möjlighet att välja och det tror jag blir bra.

En av butikerna på Hälla syd som följer utvecklingen med intresse, men som ännu inte har några planer på att flytta är leksaksaffären i samma fastighet som nuvarande Systembolaget. Jens Elvelin är butikschef och han är inte orolig för sin butiks framtid

– Det är väl ingen större fara nu. Vi vill bli kvar och tror att det kan fungera. Vi säljer mest barn och babygrejer och då spelar det mindre roll var man ligger, så jag tror att kunderna kommer hitta hit ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista