Under sina år i det kriminella gänget rekryterade "Affe" flera springpojkar. Foto: Kina Pohjanen/ Sveriges radio

Unga killar används som springpojkar av äldre kriminella - betalas med narkotika

4:15 min

Så kallade "springpojkar" gör karriär inom kriminella gäng. Vissa är bara elva år, men används till stölder, hot och vapentransporter. Även här i Västmanland utnyttjas pojkar i den organiserade brottsligheten för att begå brott. 

– De här springpojkarna har en uppdragsgivare. De begår brott på uppdrag av någon annan och får ersättning för det i form av narkotika eller pengar, säger Leif Flodberg, chefen på Polisens ungdomssektion i Västerås.

Det granskande programmet i Sveriges Radio P1 berättar om ett barn som förvarat sprängdeg i sina föräldrars förråd, en 16-åring som får i uppdrag att transportera en väska med vapen på tåget och en annan ung kille som får följa med en äldre gängmedlem vid utpressning och då framföra hot, för att gängmedlemmen själv kan hålla ryggen fri.

De som blir springpojkar är ofta unga killar med grovt kriminella i sin närhet, enligt Leif Flodberg.

Ofta handlar det om kriminella äldre bröder, släktingar eller vänner till familjen som pojkarna - för det är oftast pojkar - söker sig till.

– De vill gärna bli sedda, de går inte i skolan som de ska, och de tyr sig till likasinnade, en grupp som ser det kriminella som något coolt.

Det kan vara svårt att förhindra att de här killarna dras i kriminalitet, men polisen försöker i alla fall.

– Ja, vi agerar i samarbete med socialtjänsten och fältarna här i Västerås. Framför försöker vi uppmärksamma deras föräldrar på att det här inte kommer att sluta bra, säger Leif Flodberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista