1 av 2
Björn Norberg har det lugnare på VD-stolen nu än för ett par år sedan, då kalla vintrar bidrog till oro i bolaget. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Svart och ljusblått fält visar effekten av pelletspannorna. Utan dem måste man elda ännu mer olja (orange) för att klara kalla dagar. Klicka på bilden för större version. Grafik: Arboga Energi. Används med tillstånd.

Ny pelletspanna minskar oljeberoende i Arboga

"Vi kommer ha några procent oljeeldning kvar"
1:35 min

Arboga Energi tar ännu ett steg mot att minska oljeberoendet. Det sker genom investering i en ny pellletspanna som ska användas vid kalla vinterdagar. Men helt utan olja klarar man sig ännu inte.

– Vi kommer ha några procent oljeeldning kvar. Det säger VD:n för Arboga Energi, Björn Norberg.

Investeringen ska löna sig menar bolaget. Om man kan ersätta en del oljeeldning med pellets så har investeringen betalat sig om sju år.

Redan tidigare har en annan pelletspanna installerats, och i höst kommer den nya på plats. Pelletspannorna är något man använder när det är kallt ute och det behövs mer värme än vanligt.

Den här investeringen sker bara ett par år efter Arboga Energis jobbiga tid - 2010 och 2011 - då kalla vintrar drev upp kostnaderna. Bolaget hamnade i kris och styrelsordföranden P-O Nilsson avgick i mars i fjol.

Det var en turbulent period i bolaget. Så här i efterhand tycker VD:n att man inte kan skylla på någon av dem som var med då.

– Det är bara beklaga att vi ramlade i så tuffa tider att det här läget uppstod. Vädret kan man inte rå för, säger Björn Norberg.

Det är lätt att se i efterhand att vi ska ha en annan produktionsmix för att klara kalla vintrar. Men för några år sen såg läget inte ut så, så man kan inte klandra någon för att vi inte gjorde något för fem år sedan, säger Björn Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".