"Arboga kommun trotsar lagen"

Socialförvaltningen på Arboga kommun kringgår lagreglerna om att vikarier efter en viss tid måste få fast anställning, det menar vänsterpartisten Dan Karlsson. I en interpellation till personalutskottets ordförande Börje Sturk frågar Dan Karlsson ”ska vi trotsa lagen?”, han skriver också att han skäms över hur kommunen behandlar vikarier.

Enligt lagen ska en vikarie som jobbat i sammanlagt tre år under en femårsperiod erbjudas fast anställning, men enligt Dan Karlsson har alltså socialförvalningen på Arboga kommun kringgått detta i minst ett fall.

Dan Karlsson säger sig känna till ett konkret exempel från sitt eget jobb inom socialförvaltningen. Det gällde en kvinna som nästan hade jobbat i tre år inom förvaltningen, och inte togs in som vikarie med motiveringen att arbetsgivaren då skulle tvingas erbjuda henne fast anställning. Dan Karlsson säger att han höll på med ett projekt där en projektadministratör skulle anställas.

- Vi hade kommit överens om en person som var lämplig. Det enda olämpliga med henne var att om man skulle låta henne vikariera så skulle man vara tvungen att erbjuda henne en tillsvidareanställning enligt lagen, och det ville man inte, därför blev hon avförd, säger Dan Karlsson.

Dan Karlsson tycker att det här är lagtrots och vill i sin interpellation till personlautskottets ordförande Börje Sturk också veta om det här är mer utbrett inom kommunen. Men Börje Sturk säger att det inte får gå till så, och att han aldrig hört talas om att reglerna skulle kringgås.

- Jag har pratat med personalenheten ( ... ) och de svarar att det inte förekommer något sådant, säger Börje Sturk, och fortsätter:

- Jag har begärt (av Dan Karlsson, artikelförfattarens anmärkning) att få en mer konkret beskrivning av vad det är för medarbetare i så fall som blivit drabbad av det här, och jag har ännu inte fått något namn på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".