1 av 2
ARKIVBILD: Svenska mästarna 1992, Gideonsbergs IF, drog sig ur division 1 södra Svealand i juni efter spelartapp. Foto: Henrik Lundstedt/Sveriges Radio.
2 av 2
Landslagets assisterande förbundskapten Lilie Persson. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio

Kris i damfotbollen i Västmanland

4:48 min

Damfotbollen i Västmanland befinner sig i nedförsbacke. Fyra lag har lämnat sina serier bara i år och sedan 2007 har lagen blivit hälften så många. Oroväckande, tycker assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

På sex år har damlagen blivit hälften så många: från 41 till 22. Nu ska Västmanlands Fotbollförbund bjuda in föreningarna till ett samtal om vad som ligger bakom krisen i syfte att göra en insats för damfotbollen.

Meriterade fotbollsspelaren och tränaren Lilie Persson, landslagsdamernas assisterande förbundskapten, tycker att sifforna är illavarslande.

– Det där låter inte alls bra, tvärtom är det mycket oroväckande siffror eftersom de är så markanta.

Lilie Persson poängterar att hon inte är specialinsatt i västmanländsk fotboll och att det samtidigt finns siffor som pekar på att intresset för fotboll fortsätter att öka bland flickor:

– En av de få idrotter som fortsätter att öka, så frågan är om det här är nåt specifikt för Västmanland, funderar hon.

Att flickor lämnar fotbollen i tonåren är ett gammalt känt problem utan några bra svar på vilka orsakerna är.

– För dem som vill satsa har man ju utvecklat det så att det i dag finns en F19-serie som sträcker sig över hela landet, det vill säga rikstäckande, ungefär som en juniorallsvenska, säger Lilie Persson.

– Det tror jag är ett steg i rätt riktning, för det finns ju de som vill satsa, men att ta steget upp på seniorelitnivå direkt kan ju vara ett stort steg. Då tror jag att F19 är ett bra mellansteg.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista