Niclas Ericsson, ägare till fastighetsbolaget Imperia invest. Foto: Marcus Carlsson/SR

Klartecken för gymnasieskola i Postgallerian

1:21 min

Byggnadsnämnden i Västerås har sagt ja till att det byggs en gymnasieskola i Postgallerian, förutsatt att det inte kommer in klagomål till kommunen de närmsta dagarna.

Det har gått fem år sedan en galleria öppnade i postens gamla lokaler vid Sturegatan i Västerås. Mindre än ett år senare gick gallerians saluhall i konkurs och en efter en flyttade butikerna därifrån.

Efter byggnadsnämndens beslut börjar fastighetsbolaget Imperia invest, som köpte byggnaden vintras, arbetet inför att ha en gymnasieskola i lokalerna.

– Vi tror att det kan var bra att göra någonting annat i den här fastigheten och därav ligger vi i förhandlingar med två intressenter, varav den ena är från kommunen och den andra en privat skola. Postgallerian som galleria försvinner ju då och det tror vi kan vara bra för cityhandeln eftersom det redan finns så otroligt många gallerior i Västerås, säger Imperia invests ägare Niclas Ericsson.

I nuläget är det inte klart vilken gymnasieskola som flyttar in, om det blir en kommunal eller fristående.

Förutom skolan kommer två butiker finnas i huset, en blomaffär som öppnade igår torsdag och en mobiltelefonbutik. Den klädaffär som finns där idag ska flytta.

Tanken är också att bygga till två eller tre våningar på huset och att det där blir 45-50 hyresrättslägenheter, små ettor, små tvåor och små treor.

– Det här är en fastighet som jag ser långsiktigt på, som vi vill behålla och vi tycker och tror att det behövs hyresrätter inne i city, framförallt smålägenheter.

För hyresrätterna krävs ytterligare godkännande från kommunen och om allt går i lås kanske lägenheterna kan stå klara om ungefär ett och ett halvt år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista