Katarina Lindh, strateg för förskolefrågor inom Västerås Stad visar en bild på konst som barn skapat av återvunnet material. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Förskolebarn i Västerås kan få skapa konstverk av återvunnet material

1:41 min

Inom Västerås Stad finns nu planer på att skapa ett återvinningscenter för förskolan, där överblivet material från företag används för att experimentera och väcka barns kreativitet. Det här är ett projekt kallat Remida, med ursprung i Italien, som här i Sverige finns i Södertälje.

– Barnen älskar ju att få använda sin kreativa ådra så här får man en blandning både av miljötänket och det kreativa, det kan innefatta att man lär sig mer om företagande och till och med teknik, säger Katarina Lindh, strateg för förskolefrågor inom Västerås Stad.

Idén till återvinningscentret kommer ursprungligen från Reggio Emilia, en stad i Italien som gett namn åt en pedagogik inom förskolan, och man har startat återvinningscenter kallade Remida, där Re kommer från Reggio och Mida syftar på kung Midas i den grekiska mytologin, som förvandlade allt han vidrörde till guld. I Sverige finns ett sådant här återvinningscenter i Södertälje.

Tanken är att lokala företagare ska kunna lämna in överblivet material, det får då inte vara ohälsosamt eller farligt på något sätt, det kan vara plast, metall, textil, trä och så vidare, som återanvänds genom att barnen skapar egna konstverk, leksaker av det.

– Det finns så mycket leksaker, färdiga produkter som barn har tillgång till i alla fall och då kanske förskolan kan bidra till att barnen får vara lite mer kreativa, säger Katarina Lindh.

Än så länge är det inte helt klart om projektet kommer igång, barn- och ungdomsnämnden har beslutat att en projektledare ska tillsättas i tre månader för att utreda hur projektet skulle kunna utformas och vad det skulle kosta, men Katarina Lindh hoppas att det ska kunna komma igång i en första etapp kanske redan under våren nästa år. Var det i så fall skulle ligga är inte klart, en av de lokaler det talas om är Svalan på Råby, intill Fredriksbergsbadet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista