Eva Dannert personalchef Västmanlands sjukhus. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjuksköterskebrist gör att sjukhuset i Västerås inte öppnar vårdplatser

1:21 min

Västmanlands sjukhus kan inte öppna alla vårdplatser som det var tänkt nästa vecka. Bristen på sjuksköterskor gör att 27 vårdplatser på sjukhuset i Västerås är fortsatt stängda. Kliniker som berörs är kirurgkliniken, urologkliniken och ortopedkliniken.

Det hör inte till det normala att inte kunna öppna vårdplatser efter en semesterperiod, säger Eva Dannert personalchef Västmanlands sjukhus:

– Nej tyvärr kan vi inte göra det och vi kommer att ha 27 färre vårdplatser än vad vi normalt skulle haft, säger Eva Dannert.

Det är bristen på sjuksköterskor som nu gör att sjukhuset inte kan öppna alla vårdplatser som det var tänkt nästa vecka. Det saknas totalt ett sextiotal sjuksköterskor inom Västmanlands sjukhus.

På kirurgkliniken kommer 12 av 60 vårdplatser att vara stängda och på  ortopeden rör det sig om sex av totalt 56 vårdplatser. På urologkliniken är det nio av totalt 24 vårdplatser som inte öppnas.

När det gäller den opererande verksamheten så kommer det att innebära längre väntetid för en del patienter. Det som prioriteras är det mest akuta och canceroperationer och patientsäkerheten ska inte vara hotad, enligt Eva Dannert:

– Just nu har vi kontroll på läget. Det är inte så många patienter som kommer från akuten, säger Eva Dannert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista