Advokaten Martin Beskow försvarar en av de åtalade ungdomarna i rättegången. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Stor rättegång kring skadegörelse i Västerås

1:49 min

I dag torsdag hålls en rättegång kring en omfattande skadegörelse av bilar i Västerås i våras. Fyra unga män står åtalade för att ha vandaliserat uppemot 40 bilar på flera olika platser.

Advokaten Martin Beskow försvarar en av de fyra åtalade ungdomarna, han säger att det är ett mycket komplicerat mål.

– Ja, det är många bilar som är skadade, flera misstänkta och flera olika brottsplatser, så det är ett pussel man får lägga.

Det var under tre olika nätter i början av april som ett gäng killar i Västerås vandaliserade ett större antal bilar på bland annat Bjurhovda och Malmaberg. De skar sönder däck, krossade rutor och ryckte bort registreringsskyltar. Dessutom krossades lägenhetsfönster.

De unga männen har redan erkänt att de utfört skadegörelsen, men det svåra i den här typen av mål är alltid att veta vem som är skyldig till vad – i det här fallet alltså vem som förstört vilken bil, säger Martin Beskow.

– Det blir ett pussel för rätten att reda ut vem som gjort vad, för det kommer ju att krävas.

Totalt har målet över 40 olika målsäganden -- både privatpersoner och försäkringsbolag, med varierande skadeståndskrav. Ihopräknat kan det i slutändan innebära betydande belopp för de åtalade.

Eftersom några av ungdomarna inte är myndiga kan skadestånden också krävas av föräldrarna. Om skadestånden inte betalas hamnar de däremot hos kronofogden.

Martin Beskow, som har stor erfarenhet från liknande fall, säger att ungdomar som utför skadegörelse sällan är medvetna om följderna.

– När det väl händer tänker är det få som tänker på konsekvenserna. Det blir en stor börda sen för många ungdomar när de ska gå ut i vuxenlivet och de har enorma skulder innan de ens fyller arton. 

Särskilt gäller det här klottrare, säger Beskow.

– De tror ofta själva att det är ett ganska harmlöst brott de gör, men de kan ofta bli skyldiga flera hundratusen innan de ens är myndiga.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista