1 av 5
Per Söderberg lämnar fallfrukt på återvinningen i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 5
Kasserad fallfrukt kan bli biogas. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 5
Fallfrukt återvinns och blir till matjord men kan inom kort bli till biogas i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
4 av 5
Mikael Hemlin marknadschef Vafab Miljö Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
5 av 5
Per Söderberg kastar fallfrukt på återvinningen, frukt som idag blir till matjord. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Fallfrukt som äpplen kan bli till biogas i Västerås

1:29 min

Det är gott om äpplen i år och en hel del av frukten hamnar på backen men i Borås samlar kommunens energibolag upp fallfrukten och gör biogas av den. Inom kort så kan det även bli så i Västerås, att man omvandlar fallfrukt till biogas. Vafab miljö jobbar med frågan, säger Mikael Hemlin marknadschef.

Nej det blir ingen biogas idag av alla äpplen som lämnas på de bemannade återvinningscentraler i Västerås. Istället blir det matjord av all frukt.

Men inom kort kan det även bli som i Borås där energibolaget sedan några år tillbaka tar emot 40 ton frukt per säsong, frukt som sedan blir till biogas.

Att göra biogas av fallfrukt det tycker Västeråsaren Per Söderberg är en god idé. Per Söderberg var en av flera Västeråsare som åkte förbi Ängsgärdets återvinningscentral i Västerås för att lämna sin fallfrukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista