Jerker Alsterlund / Foto: Inga Korsbäck SR

Västeråspräst: Viktigt att rösta i kyrkovalet

1:12 min

Om knappt två veckor är det kyrkoval och röstkort har börjat dimpa ner i brevlådorna, men förhållandevis få röstar. Men kontraktsprost Jerker Alsterlund i Västerås tycker att det har blivit allt viktigare att rösta.

Svenska kyrkan har 6,5 miljoner medlemmar, men valdeltagandet är lågt.

Senast röstade bara 11,8 procent av de röstberättigade i kyrkovalet.

– Hur skulle kyrkan styras om den inte skulle styras demokratiskt? Skulle den vara en diktatur, finns det sharialagar i Svenska kyrkan - nej. Så tänker man ett steg till så måste det finnas någon typ av demokrati, säger Jerker Alsterlund, kontraktsprost i Önsta församling i Västerås.

-- Den demokratin har av tradition drivits av de etablerade politiska partierna. Men nu kommer fler nya och andra partier också, säger Jerker Alsterlund till P4 Västmanland.

Av den anledningen tycker han att det blivit allt viktigare att man går och röstar.

– Det finns även inomkyrkliga partier med värderingar som är lite spetsiga. Frimodig kyrka är ett parti där det är lite osäkert vad man tycker i kvinnoprästfrågan och man tycker i alla fall inte om det här med samkönade äktenskap.

– Då är det viktigt att säga att det finns en bred majoritet för samkönade äktenskap och för kvinnliga präster. Men det som får medial uppmärksamhet är den lilla minoriteten som sticker upp hela tiden.

– I en demokrati måste det vara på det sättet, men det är viktigt att den breda majoriteten som tycker att kyrkan gör ett bra jobb också går och röstar, säger Jerker Alsterlund.

Och de som vill sätta P för kvinnliga präster och samkönade äktenskap har då också alternativ att rösta på?

– Ja, säger Jerker Alsterlund, kontraktsprost i Önsta församling i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista