1 av 2
Leif Flodberg, chef för Polisens ungdomssektion i Västmanland som försöker arbeta förebyggande mot skadegörelse. Foto: Helena Lund, Sveriges Radio.
2 av 2
En av de nyligen vandaliserade nya busskurerna i Västerås. Foto: Helena Lund, Sveriges Radio.

Skadegörelsebrott klaras sällan upp

1:34 min

Idag pågår en stor rättegång om skadegörelse av bilar i våras på bland annat Bjurhovda i Västerås. Fyra unga män står åtalade för brotten. Men det här hör till ovanligheterna – de allra flesta fall av skadegörelse i Västmanland kommer nämligen aldrig till domstol.

Leif Flodberg, chef för Polisens ungdomssektion i Västmanland, säger att det är mycket svårt att utreda skadegörelsebrott.

– Det säger sig självt, när en busskur är krossad på morgonen, är det ändå ingen som har sett det ske. Eller som när Vallbyskolan fick en massa fönster sönderslagna häromveckan. Då var det visserligen någon som sett ett ungdomsgäng springa därifrån, men inte mer än så.

– För det allra mest har vi helt enkelt inget att gå på.

Skadegörelse tillhör just de brott som har allra lägst uppklaringsgrad. Av de nästan 4400 anmälningar som gjordes i Västmanland förra året var det bara 3 % som klarades upp – och ungefär så ser det ut i hela landet.

De flesta anmälningarna utreds inte ens, just eftersom det sällan finns några vittnen.

Ungdomspolisen i Västmanland arbetar mycket förebyggande mot bland annat skadegörelse och besöker regelbundet alla skolor i länet för att prata med eleverna om följderna av det och andra brott.

Men det som biter allra mest är ändå när någon trots allt åker fast och blir ett varnande exempel för andra, tror Leif Flodberg.

– När någon verkligen får betala för att han har gjort, då tror jag att de andra i samma gäng kan förstå att det här är allvar.

– Annars blir det ofta att man har haft sönder en fönsterruta för 10 000 kronor, men det händer inget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista