Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

.SE är stiftelsen för internets infrastruktur

13 min

Internet blir en allt mer integrerad del av vår vardag. Stiftelsen .SE är en oberoende allmännyttig organisation med ansvar för toppdomänerna i Sverige med uppdraget att verkar för en positiv utveckling av Internet .

 – Man kan jämföra oss med bilregistret egentligen. Vi är ett stort register där man matchar .se-adress med innehavare. Vi ser till att man kommer till rätt ställe på internet helt enkelt, berättar kommunikationschef Maria Ekelund på .SE.

Internet har vuxit fram organiskt och ser olika ut i olika länder. I bland drivs toppdomäner av staten eller motsvarigheten till KTH eller i form av en stiftelse. I Sverige var det först privatpersonen Björn Eriksen som registrerade den svenska toppdomänen och lät andra registrera domäner under sig. I takt med att intresset växte blev det för mycket för en enskild privatperson att hantera, år 1997 bildades stiftelsen för internetsinfrastruktur .SE.

– Det finns en statlig tillsyn och en toppdomänlagstiftning som PTS ser till att vi följer som ska garantera säkerheten och att vi sköter vårt uppdrag, berättar Maria Ekelund.

Med pengarna stiftelsen får in på att administrera adresser är uppdraget enligt urkunden att se till att de kommer internetanvändarna till nytta genom att utveckla internet i Sverige. Verksamheten vilar på fyra ben som handlar om digital delaktighet, utbildning, statistik och infrastrukturprojekt. Det senare handlar delvis om hur man på bästa sätt ska driva den tekniska utvecklingen framåt.

– Jag tittar lite grand på hur internet styrs och inte styrs på en global nivå, regional nivå och lokalt i Sverige. Det finns många faktorer som påverkar utvecklingen för internet, politisk styrning är en del men också ekonomisk styrning är en viktig del, säger Staffan Jonson policyrådgivare på .SE.

Det är inte en helt enkel situation vi befinner oss i dag. Internet möjliggör att stater och medborgare blandar sig på en och samma digitala arena. Frågor om vilket lands juridik som är gällande i olika situationer är inte ovanliga och långt ifrån självklara.

– Internet är ett horisontellt system, det ligger så att säga ovanpå. Det tar ingen hänsyn till landsgränser och nationell lagstiftning. Det följer sin egen tekniska logik helt enkelt. Olika lagstiftningar i olika länder kan helt enkelt inte vara förenliga med varandra och då blir det en massa frågetecken som måste redas ut, berättar Staffan Jonson.

.SE har alltså flera olika delar i sin verksamhet som spänner över ett brett fält. Till hösten anordnas på lokal nivå runt om i landet något som kallas Webbstjärnan. Projektet syftar till att få barn och ungdomar digitalt delaktiga genom att själva skapa och programera hemsidor. En övning och utveckling för de som ska bygga det framtida internets infrastruktur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista