1 av 3
Anders Nilsson verksamhetschef på kirurgkliniken Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Totalt är det 27 vårdplatser på kirurgkliniken- urologen och ortopedkliniken som inte kommer att öppnas nästa vecka som planerat. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
12 av totalt 60 vårdplatser på kirurgkliniken kan inte öppnas som planerat på grund av sjuksköterskebristen. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Färre vårdplatser året ut på kirurgkliniken i Västerås

1:56 min

Kirurgkliniken på sjukhuset i Västerås kommer att ha färre vårdplatser året ut på grund av sjuksköterskebristen. Bara på kirurgkliniken saknas 15 sjuksköterskor. Just nu klarar man bara att ta hand om 48 patienter på klinikens totalt 60 vårdplatser, enligt verksamhetschefen Anders Nilsson.

Det är ett pussel att nu få ihop verksamheten så att inte patienter blir lidande eller att personalens arbetsmiljö försämras, enligt Anders Nilsson.

– Vår ambition och målsättning som vi ser realistiskt nu är att vi kan komma upp till full bemanning någon gång nästa år, säger Anders Nilsson.

För att inte väntetiden ska bli alltför lång för patienter som väntar på icke-akuta operationer har kirurgkliniken nu fått förstärkning.

– Vi har nu fått med sjukhusledningens stora bistånd fått en omdirigering av resursenhetens sjuksköterskor till kirurg- och urologverksamhet.

– Vi hoppas att det ska innebära att vi ganska omgående kan öka antalet vårdplatser för planerade operationer med fyra vårdplatser och senare i höst med ytterligare fyra, säger Anders Nilsson till P4 Västmanland.

En av de patientgrupper som drabbas av att det finns färre vårdplatser öppna är de som väntar på en fetmaoperation:

– De här patienterna ska opereras, och i den mån vi inte kan utföra operationerna träder vårdgarantin in. Ungefär nästan 60 procent av fetmaoperationerna görs idag på annat håll, som i Stockholm och Uppsala .

Anders Nilsson tillägger att man även styr över andra operationer till andra vårdenheter.

Totalt är det 27 vårdplatser på kirurgkliniken-, urologen och ortopeden som inte kommer att öppna nästa vecka då det var tänkt.

Det saknas idag totalt närmare 60 sjuksköterskor på Västmanlands sjukhus, enligt personalchef Eva Dannert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista