1 av 3
Sjuksöterska i aktion. Arkivfoto: Nina Varumo/ Scanpix
2 av 3
Anders Nilsson verksamhetschef på kirurgkliniken Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Eva Dannert personalchef Västmanlands sjukhus. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Utbildning och högre lön ska få sjuksköterskor att stanna i Västerås

1:42 min

Mer utbildning och högre lön till erfarna sjuksköterskor - det är receptet för att rekrytera och behålla sjuksköterskor på sjukhuset i Västerås. Sammanlagt saknas ju ett 60-tal, vilket gör att 27 vårdplatser på sjukhuset måste hållas stängda.

De 17,5 miljoner kronor som nästa år ska gå till särskilda lönesatsningar ska förhoppningsvis få fler erfarna att jobba kvar inom landstinget, hoppas Anders Nilsson, verksamhetschef på kirurgkliniken i Västerås, där det saknas 15 sjuksköterskor.

– Politikernas och Vårdförbundets överenskommelse var i sista sekunden, säger Nilsson till P4 Västmanland.

– Sista tiden har jag sett att man har reagerat positivt nu från politiken och börjar inse behoven. Det kom sent men det har i alla fall kommit igång, säger Anders Nilsson.

Men det krävs också insatser för sjuksköterskor som kommer direkt från utbildningen. Där ska man nu införa ett introduktionsår.

 – Det innebär att sjuksköterskorna ska kunna gå runt och pröva på olika avdelningar under sitt första år. Idag har de en högskoleutbildning och jämför man med sjuksköterskor som kom ut för ett antal år sedan så hade de oftast mer praktik, säger Anders Nilsson.

– Med ett introduktionsår så finns möjligheten att prova på olika medicinska specialiteter.

Landstinget Västmanland som idag saknar närmare 60 sjuksköterskor på Västmanlands sjukhus skulle även vilja att fler sjuksköterskor utbildades.

Men det är en fråga som regeringen och Högskoleverket avgör, enligt personalchefen Eva Dannert:

– Ja, vi skulle vara väldigt tacksamma om det blev en förbättring, naturligtvis. Sedan är jag lite osäker på om vi kan få bukt med situationen med fler utbildningsplatser.

– Man måste möte den väldigt tunga vården med arbetsmiljöåtgärder för att människor ska orka vara kvar och inte slita ut sig, säger Eva Dannert till P4 Västmanland. 

Även inom psykiatrin, som tillhör en annan förvaltning inom Landstinget Västmanland, är det stor brist och vakans när det gäller sjuksköterskor.

Detta enligt Solveig Landquist, resultatområdeschef inom Vuxenpsykiatrin Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista