Johan Skage är rektor på Rotundaskolan i Västerås. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Läxfri skola ger eleverna ett ökat ansvar

5:06 min

Eleverna på Rotundaskolan i Västerås får inga läxor. Resultatet blir enligt rektorn Johan Skage mer ansvarstagande elever som lär sig fokusera på skolan dagtid och kan ägna sig åt annat på fritiden.

Skolan som startade sin verksamhet år 2000 har som pedagogisk filosofi att det man lär sig, ska man lära sig i skolan under skoltid. Skolplanen bestämmer vad som ska läras ut, men det finns inget som säger att det ska ske efter skoltid, och enligt rektorn Johan Skage så kan man med aktiva pedagoger och välfyllda skoldagar lära sig tillräckligt i skolan utan att behöva göra läxor på kvällarna.

– Vi har sett att eleverna har så olika förutsättningar i hemmet. Alla kan inte få hjälp i skolarbetet på hemmaplan. Uppdraget att alla elever ska nå upp till målen är skolans ansvar och ska inte påverkas av elevernas egna resurser i hemmet.

På Rotundaskolan jobbar man utifrån tanken att alla elever kan lära sig tillräckligt om man planerar undervisningen rätt. Pedagogiken på skolan har visat sig skapa mer ansvarstagande elever, enligt Johan Skage.

– Vi jobbar mycket för att utveckla en planeringsförmåga och en egen motor hos eleverna. Om jag som elev jobbar hårt och använder mina skoldagar klokt så ska man lära sig tillräckligt.

Att vara en läxfri skola är hos vissa kontroversiellt och inledningsvis var det många föräldrar som ställde sig frågande till skolans syn på läxan som lärande.

– I början var det en hel del heta diskussioner. Idag är det inte så och vi är väldigt noga med att informera om det här redan innan vi tar in nya elever så att alla vet var vi står och hur vi tänker. Det finns många som valt bort oss för att viär en läxfri skola, men det är också många som söker sig hit just på grund av det, säger Johan Skage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista