1 av 5
En av de nyligen vandaliserade nya busskurerna i Västerås. Foto: Helena Lund, Sveriges Radio.
2 av 5
En gång- och cykeltunnel på Erikslund i Västerås där alla lamporna är krossade. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
3 av 5
Skadegörelse drar ofta till sig mer förstörelse och smuts. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
4 av 5
John Wikström som bor på väster tycker att det varit en del skadegörelse där på sistone. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
5 av 5
Per-Olof Rask, Värna Västerås. Foto: Helena Lund.

Kostnaderna för skadegörelse i Västerås ska summeras

1:50 min

I Västerås har det varit mycket skadegörelse på sistone - ett fenomen som brukar tillta just sommartid. Bland annat har nya busskurer förstörts och fönsterrutor krossats på skolorna. Men nu ska Västerås stad utarbeta en ny strategi för att förebygga de här problemen och också räkna ut vad skadegörelsen egentligen kostar.

– Det är verkligen jättetråkigt när något nytt och fräscht kommer fram och så blir det förstört på en gång, säger västeråsaren Maria Hedström-Linder om förstörelsen av busskurer i Västerås.

– Helt meningslöst, säger västeråsaren Mikael Säbb, om skadegörelsen i stan.

Visserligen har antalet polisanmälningar om skadegörelse både i Västerås och i länet minskat de senaste åren, men det är fortfarande ett stort och dyrt problem för staden, enligt Per-Olof Rask på det brottsförebyggande rådet "Värna Västerås".

– Det är ett stort problem och har varit det länge, och det medför också mycket stora kostnader.

Men kommunen har idag ingen total siffra på hur mycket pengar det rör sig om för skattebetalarna – klart är bara att det handlar om åtskilliga miljoner årligen.

Därför ska man nu göra en analys av vilka kostnader skadegörelsen för med sig för hela Västerås stad och samtidigt också utarbeta en vässad strategi för att handskas med problemet.

En viktig del i det är bland annat att allmänheten hör av sig när något blivit vandaliserat.

– Medborgarna har ett stort ansvar att rapportera till oss när vad de ser ut på områdena, för vi har ju inte resurserna att scanna av hela staden varje dag, säger Per-Olof Rask.

Det här är inte minst viktigt för att kommunen snabbt ska kunna rycka ut med åtgärder. Annars finns risk att läget på platsen förvärras, eftersom skadegörelse drar till sig mer förstörelse och annan kriminalitet, säger Per-Olov Rask.

– Där en parkbänk är söndersparkad och en trasig soptunna står bredvid fortsätter gärna skadegörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista