Sam Biranvand. Foto: Privat.

Sam Biranvand fick fusklapp inför kungamiddagen ikväll

1:43 min

19-årige karateutövaren Sam Biranvand från Fagersta är en av de inbjudna till kvällens kungamiddag på Västerås slott. Speciellt och roligt, tycker Sam Biranvand, som liksom de andra gästerna har fått skrivna instruktioner om hur kungaparet ska tituleras.

– Man får en liten lapp där det står hur man ska tilltala dem. Annars har jag inte tänkt på det så mycket, svarar Sam Biranvand på frågan om han har förberett någonting särskilt att tala med kungaparet om.

Men om han får chansen till en pratstund tänker han prata om "någonting som inte är så stelt", säger han.
Sam Biranvand blev som en av sextiotalet gäster bjuden till den kungliga middagen ikväll på sina karatemeriter. Länsstyrelsen skriver på sin hemsida: "Personerna har föreslagits av kommunstyrelsens ordförande i varje kommun för att de gjort betydelsefulla insatser för kommunens invånare. Middagen på Västerås slott är ett sätt att tacka för deras insatser."

2011 blev Sam Biranvand juniorvärldsmästare i sin karategren shotokan och förra året tog han både guld och brons i EM. Många i omgivningen har kommenterat att han ska få gå på middagen på slottet ikväll, och själv tycker han att det ska bli roligt.

– Det klart att det är nåt speciellt, det händer ju inte så ofta. Det ska bli kul, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista