1 av 2
Magnus Edström (MP) ordf i Västerås byggnadsnämnd. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 2
Här ska Öster Mälarstrand etapp 3 byggas. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Nu växer Öster Mälarstrand till ångkraftveket

1:29 min

Ett nytt steg har tagits på vägen till fler hus vid vattnet mellan Öster Mälarstrand och ångkraftverket i Västerås. I veckan sa byggnadsnämnden ja till att en detaljplan tas fram för området.

I samband med att bostadsområdet byggs är det tänkt att själva kajen även framöver ska vara en plats för västeråsare och andra.

– I bottenplan på husen är tanken att det ska bli caféer, restauranger, små affärer och uteserveringar. Men också plats att bara sitta och vara på om man inte vill köpa någonting, så det blir en riktigt trevlig samlingspunkt, menar byggnadsnämndens miljöpartistiska ordförande Magnus Edström.

Det är mycket som ska tittas på, lösas och bestämmas nu när man bestämt sig för att ta fram en detaljplan. Till exempel hur höga husen ska vara, hur det ska fungera för båtägare som har sin båt i hamnen och hur man ska lösa frågan med parkeringar.

Ett sätt att underlätta parkeringsfrågan för hela området och minska antalet fordon skulle kunna vara bilpooler, menar Magnus Edström.

– Bilen tar ju väldigt mycket plats, det är dyrt att ordna med parkeringsplatser och boendeparkeringar är något som triggar byggkostnader. Kan man istället gå ihop så att flera familjer delar på en bil är det väldigt smart för alla parter, både ekonomiskt, ekonomiskt och socialt, säger Magnus Edström.

Samtidigt går byggnadsnämnden vidare med planerna på 5-10 husbåtar i kraftverkshamnen.

– Jag är i grunden positiv till husbåtar och om man ändå ska bo nära vattnet är det ett smart sätt att bygga på. Men det är jätteviktigt att det blir bra och att det inte stör allmänhetens tillgång till ständer, friluftsliv, biologisk mångfald och vad nu kan vara för intressen i övrigt.

När den här så kallade tredje etappen är klar har bostäder byggts hela vägen från Framnäs till ångkraftverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista