Friande dom mot misstänkta terrorister står fast

Västmanlands tingsrätt dom som friade fyra personer i en nazistgrupp från åtal om förberedelse till terroristbrott står sig. Åklagaren överklagar inte domen.

Idag beslutade chefsåklagare Thomas Häggström att inte överklaga den friande domen.

Västmanlands tingsrätt ansåg inte att chefsåklagare Thomas Häggström kunde styrka brottet - och själv anser han nu inte att han kunnat få fram några nya bevis som kan fälla de fyra.

De misstänkta greps efter en omfattande fönsterkrossning på Tillbergaskolan utanför Västerås.

Åtalet var det första i sitt slag mot svenska medborgare, misstänkta för terroristbrott i Sverige.

Men Västmanlands tingsrätt tyckte inte att bevisen höll.

Och den friande domen kommer nu alltså inte att överklagas - trots att Thomas Häggström anser att det var en straffbar handling de fyra - tre från Västerås och en från Eskilstuna - hade gjort sig skyldiga till.

Bland det som tingsrätten skulle velat ha haft mer bevis för var hur dokumentet över hur den nazistiska revolutionen skulle gå till hade författats, och hur de fyra hade fått tag i dokumentet.

Av dokumentet framgick det bland annat att revolutionen skulle ske i fem faser under flera år, och att kraftverk, vattenverk, broar, vägar och järnvägar skulle sprängas. Riksdagshuset och regeringskansliet skulle utsättas för attentat.

Men att binda dokumentet hårdare till de fyra tror chefsåklagare Thomas Häggström alltså inte är möjligt.

I fråga om de brott de verkligen dömdes för, bland annat grov skadegörelse, har Häggström ännu inte tagit ställning till hur han ska göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".