1 av 2
Erikslunds Shopping center i Västerås. Foto: Samuel Sillén
2 av 2
Jessica Alenbring, centrumchef på Erikslunds Shopping center. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland

Toppsiffror för handeln i Västmanland

"Det är fantastiskt roligt för Västerås"
1:28 min

Detaljhandeln i länet omsatte 16,2 miljarder kronor under 2012 vilket är en ökning med 5 procent jämfört med året innan, det visar nya siffror från HUI Research. Det är Västerås, och då främst Erikslund, som står för den största ökningen.

– Det som ligger bakom årets starka utveckling är det som hände på Erikslund förra året. Det vill säga IKEA, shoppingcentret och City Gross och ett antal andra etableringar som kom i samband med det, säger Henrik Vester som är senior konsult på HUI Research.

Detaljhandeln i Västerås hade sammanlagt en försäljning på hela 11,4 miljarder kronor, en ökning från året innan med drygt 600 miljoner kronor. Ingenstans förutom i landets tre storstäder växte handeln lika kraftigt under förra året.

Det alltså till stor del på grund av att butikerna på Erikslund hade sitt första helår 2012.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt för Västerås och det är mycket butikernas jobb som gör att det blir sådana här fina siffror, säger Jessica Alenbring som är Centrumchef på Erikslunds Shopping center.

Trots att det blir svårt att visa upp samma siffror som 2012 så kommer de att jobba hårt för att utveckla och visa upp positiva siffror även i framtiden.

– Det handlar om att attrahera kunden. Enkelheten att ta sig hit och att trivas i miljön, säger Jessica Alenbring.

Köping är den kommun i Västmanland där ökningen var näst störst, och i landet som helhet ökade omsättningen med 2 procent under samma period.

Omkring 6 100 personer arbetar inom detaljhandeln här i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".