Marjo Savelius, socialchef i Arboga. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio Västmanland.

Snart avgörs var nya äldreboendet i Arboga ska ligga

1:32 min

Valet står mellan två tomter, dels "Porsen" bredvid högskolan, dels "Marknaden" bredvid brandstationen, ett beslut kommer att tas inom några veckor.

– Tomterna är väldigt olika. "Porsen" är en mindre tomt och lite mer kuperad. Den ställer krav på en byggnad som matchar underlaget. "Marknaden" är mer flack mark, säger Arbogas socialchef, Marjo Savelius.

Arkitekterna har presenterat sina förslag utifrån de två tomter som finns. Avgörandet ligger nu hos politikerna.

Det finns i dag inga hinder kvar för att bygga på någon av tomterna. Tidigare överklagades detaljplanen för en av tomterna, men det överklagandet avslogs.

Orsaken till att det behövs ett nybyggt äldreboende är att det blir allt fler äldre i samhället framöver.

– Man har tittat på befolkningsutvecklingen och också på hur åldersstrukturen kommer se ut framöver, säger Marjo Savelius.

Det här utvecklingen syns i hela Sverige, inte bara i Arboga. Och dessutom börjar andra äldreboenden i Arboga bli gamla och håller inte måttet längre.

– Först vill man byta ut Hällbacken och det är ungefär 50 platser. Utöver det finns planer att bygga 50 platser till. Totalt 100 platser, säger Marjo Savelius.

Men det dröjer innan hela byggplanerna är satta i verket.

– "Äldreboomen" kommer vi att se först 2020. Så vi bygger 60 platser först, då ersätter man Hällbackens äldrecenter. Så bygger vi ytterligare 40 platser när behoven kommer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista