1 av 3
Busschauffören Aziz Muradparist är oroad. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.
2 av 3
Leif Ström, trafikchef på AB Västerås Lokaltrafik. Foto: Ida Svansbo/SR Västmanland
3 av 3
På grund av stenkastning kommer all busstrafik på röd linje 1 på Bäckby i Västerås tills vidare. Foto: Ida Svansbo/SR Västmanland

Bussar dras in på Bäckby efter stenkastning och attentat

1:25 min

Flera bussar och förare har utsatts för attentat och skadegörelse när de kört genom Bäckby centrum i Västerås. Därför stoppas nu busstrafiken genom Bäckby centrum på helgkvällar och nätter.

Rutor har krossats, grön laser har riktats mot förare och brinnande kundvagnar har knuffats ut framför bussar.

– Det här gör att vi inte längre kan garantera säkerheten för våra förare eller resenärer, säger Leif Ström, trafikchef på AB Västerås Lokaltrafik.

Från och med fredag kväll kommer inga bussar att köra genom Bäckby centrum på helgkvällarna och nätterna. Det är busstrafik på röd linje 1 som tills vidare dirigeras om.

Senast i lördags skickade ett gäng ungdomar en brinnande kundvagn mot en buss och kastade sten.

Då körde chauffören Aziz Muradparist bussen och han säger att alla är oroliga när de kör den linjen.

– Det är inte första gången. Det är inte bara jag som är orolig. Några kollar sina listor och när de ska köra sina linjer genom Bäckby på kvällar, så säger

Aziz Muradparist är bara en av alla chaufförer som blivit utsatta för skadegörelse när de kör bussen genom Bäckby centrum. Stenkastning och paintballattacker och laserattacker är några exempel. Det här har varit ett problem länge nu.

Västerås lokaltrafik har försöka lösa problemet på olika sätt. Bland annat så har de låtit en bil åka före Bäckbybussen genom centrum för att kolla läget.

Men det har inte blivit bättre och därför har Västerås lokaltrafik nu beslutat att lägga om trafiken på helgkvällarna, för chaufförernas och resenärernas säkerhet.

– Måttet är rågat. Det verkar inte som de här gängen vill ha några bussar på Bäckby. Nu får de som de vill, säger Leif Ström på Västerås Lokaltrafik.

Vad tror du att den här åtgärden kan leda till?

– Jag tror ju att de som gjort det här åker buss till vardags. Hoppas de tänker efter nu. Det blir längre att gå till bussen och det är deras fel, säger Leif Ström på Västerås Lokaltrafik.

Tills vidare kommer alltså inga bussar att trafikera Bäckby centrum från klockan sex på fredag-, lördag- och söndagkvällar. Först när morgontrafiken drar igång igen går linjen som vanligt. Resenären Suleiman Nur tycker att det är trist att busstrafiken läggs om på grund av skadegörelse.

– Jag tycker det är tråkigt att det blivit så här. Jag vill fortfarande att bussen ska åka samma vägar. Men ungdomarna här har inget att göra på kvällarna. Det är därför det händer sånt här, säger Suleiman Nur.

Följande hållplatser dras in på helgkvällar:

  • Smältverksgatan
  • Bäckby C
  • Vårdcentralen
  • Välljärnsgatan
  • Stångjärnsgatan
  • Stålverksgatan
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista