1 av 2
Småbarnsföräldern Daniel Lundin tycker att 15 timmar är för lite / Foto: Liselotte Karlsson SR
2 av 2
Anders Teljebäck (S) / Foto: Marcus Carlsson/SR.

Socialdemokratiskt vallöfte om förskola stoppades

6:03 min

Inför valet 2010 lovade Socialdemokraterna att den som är föräldraledig ska få mer barnomsorg, från de lagstadgade 15 timmarna per vecka till 25 timmar. Men så har det inte blivit. Enligt kommunalrådet Anders Teljebäck i Västerås stoppades förslaget.

– Hade vi fått majoritet tillsammans med de andra rödgröna partierna i fullmäktige så hade det här varit genomfört. Nu blev det ju så att västeråsarna gjorde så att det blev lite besvärligt i fullmäktige med tre sverigedemokrater som vågmästare, säger Anders Teljebäck.

– När vi lade fram förslag vid första budgetfullmäktige i november 2010 så blev det nedröstat, men hade det blivit genomröstat så hade vi snabbt kunnat återställa det här till den nivå det var tidigare och ta det därifrån.

Men du sa att det här var Socialdemokraternas viktigaste vallöfte, men har ni tagit upp och försökt att driva frågan sedan dess?

– Vi vet ju hur situationen ser ut fullmäktige och därför har vi inte drivit det så hårt som vi gjorde 2010, vi vet att vi inte får igenom detta. Men nu finns ju lite hopp. Folkpartiet har ju tagit ett stämmobeslut om 30 timmar för barn till föräldralediga och arbetssökande. Det är ju ett hopp vi kan ha inför framtiden, säger kommunalrådet Anders Teljebäck (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista